ممکن است برای شما نیز پیش آمده باشد که در اثر بروز خشم و استرس دچار درد و سوزش در قفسه سینه و قسمت بالای معده شده باشید. شاید از سایر افراد شنیده باشید که در اثر حملات عصبی دچار دردهای شدیدی در معده میشوند، به این دردهای آزار دهنده معده درد عصبی میگویند. عصبهای اطراف معده در اثر محرکههای فیزیکی و به خصوص روانی دچار تحریک شدید و آسیب میشوند. افرادی که مبتلا به این مشکل هستند نباید نگرانی خاصی داشته باشند، این افراد باید تحت نظر متخصص، از داروهای خاصی استفاده کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره معده درد عصبی و علائم پیرامون آن در ادامه این مطلب از دکتر مهناز شکروی با ما همراه باشید. در این مطلب شما را با علت و راههای درمان آن آشنا میسازیم.
معده درد عصبی چیست؟
این نوع معده درد همیشگی نیست و در کودکان و افراد زیر ۴۰ سال که تحت تاثیر احساساتی مانند خشم، ترس و استرس هستند، به وجود میآید. در صورت تحریک عصبی در فرد، هورمونهایی در بدن ترشح میشود که ضربان قلب و فشار خون را افزایش میدهند. همچنین بر تنفس و گوارش اثر میگذارد که باعث بروز التهاب و درد در مجاری گوارشی و به خصوص درد معده میشود. در نتیجه این عوامل، شخص دردی ناگهانی و شدید حس میکند که پس از مدتی بهتر میشود اما در مدت طولانی میتواند مشکلاتی برای دستگاه گوارش شخص ایجاد کند.
علائم اسید معده عصبی یا معده درد عصبی
علائم درد معده عصبی یا علائم اسید معده عصبی میتواند متنوع باشد و ممکن است در بین افراد متفاوت باشد. در برخی موارد، این درد میتواند با درد شبیه به سوزش در ناحیه معده همراه با موارد زیر باشد:
- درد شکم
- اسهال
- تهوع
- استفراغ
- احساس تنگی نفس
- سردرد
- خستگی
- افت اشتها
- سرگیجه
- تعریض عروق صورت و گردن
- احساس بیخوابی
- اضطراب و نگرانی
این وضعیت ممکن است به دلیل استرس، اضطراب و یا نگرانی رخ دهد؛ بنابراین، شناسایی درست علائم درد معده عصبی برای تشخیص دقیق و درمان صحیح ضروری است. در صورتی که درد معده با سایر علائم گوارشی همراه باشد، احتمال ابتلا به بیماریهای معده مانند زخم معده، التهاب معده و یا عفونتهای باکتریایی و ویروسی بیشتر است.
راه های درمان معده درد عصبی
1- کنترل هیجان و استرس
در هنگام بروز معده درد عصبی بهتر است کاری انجام دهید تا این عارضه از بین برود یا به حداقل برسد. مکان استرس زا را ترک کنید، یک دوش بگیرید و یا موسیق ملایم گوش کنید. نفس عمیق بکشید، ورزش سبک انجام دهید. سعی کنید به خود تلقین کنید و تصور کنید که بر مشکلی که باعث ایجاد این حالت در شما شده است غلبه کرده اید. سعی کنید برای حل مشکلی که باعث ایجاد این عارضه شده برنامه ریزی کنید، این برنامه ریزی به شما کمک می کند تا احساس کنید که کنترل امور به دست خودتان است.
2- نوشیدن مایعات
در صورت بروز این عارضه اگر دچار حالت تهوع و استفراغ شدید باید پس از استفراغ حدود یک ساعت درنگ کرده و سپس مقداری آب و یا مایعات سالم دیگری بنوشید. وقتی آب کافی به بدن رسید تا 6 ساعت بعد نباید غذاهای جامد بخورید.
3- مصرف دمنوش ها و داروهای گیاهی
مصرف برخی از گیاهان و دمنوش ها مانند چای نعناع و زنجبیل می تواند در کاهش درد معده عصبی و از بین بردن حالت تهوع مؤثر باشد. دم کرده و یا عصاره گیاه استوخودوس و لیمو نیز می تواند سبب کاهش گرفتگی عضلات شکم و تسکین درد معده مؤثر باشد.
4- پرهیز از مصرف کافئین
کافئین باعث تشدید نگرانی و اضطراب شده و معده درد عصبی را بد تر می کند. علاوه بر این کافئین باعث تحریک روده ها می شود.
زمانی که دچار معده درد عصبی می شوید بهتر است تا رفع کامل این حالت از مصرف نوشیدنی های کافئین دار خودداری کنید. می توانید به جای مصرف چای و قهوه از چای سبز و یا نوشیدنی آرام بخش دیگری استفاده کنید.
5- استفاده از دارو
برخی از افراد ترجیح میدهند به جای استفاده از درمانهای خانگی، از مصرف دارو برای درمان سریع معده درد عصبی استفاده کنند. در این بخش میتوان چند قرص برای معده درد عصبی نام برد که بیشتر به رفع علائم معده درد کمک میکنند. ممکن است برخی از انواع دارو برای درمان معده درد عصبی تاثیر نداشته باشد و سایر انواع قرص برای معده درد عصبی بسیار تاثیرگذار واقع شوند. برای کاهش حالت تهوع، اسهال و همچنین کاهش اسید معده میتوان از داروهایی همچون آلکا سلتزر، امترول میلانتا، پیتو بیسمال و... استفاده نمود. میتوانید برای انتخاب داروی مناسب با پزشک خود مشورت کنید تا از مصرف انواع مختلف قرص برای معده درد عصبی و روبرو شدن با عوارض جانبی آن پیشگیری کنید.
پیشگیری از معده درد عصبی
چنانچه چندین بار و بهصورت مکرر به معده درد عصبی دچار میشوید و علائم معده درد را تجربه میکنید؛ بهتر است حتماً به پزشک مراجعه کنید، زیرا ممکن است برخلاف تصور شما، علت معده درد وجود باکتری، ویروس، رفلاکس معده ویا سایر بیماریهای دستگاه گوارش باشد. بهتر است مصرف قرص برای معده درد عصبی حتما تحت نظر پزشک باشد؛ زیرا تمام انواع داروهای شیمیایی عوارض جانبی مخصوص به خود را دارند و باید نوع دارویی که مناسب شماست، دریافت کنید.
برای پیشگیری از معده درد عصبی، باید اول از همه استرس خود را مدیریت کنید و با کاهش اضطراب، از پیش آمدن معده درد جلوگیری نمایید. انجام مدیتیشن و استفاده از داروهایی که ممکن است برای شما تجویز شود، برای کنترل استرس و پیشگیری از سندروم وعده درد عصبی، موثر هستند. یکی دیگر از مهمترین راههای پیشگیری از علائم معده درد عصبی، اصلاح تغذیه و رژیم غذایی است. استفاده از غذاهای حاوی فیبر و مواد غذایی پروبیوتیک، بسیاری از مشکلات دستگاه گوارش را برطرف میکنند و عوارض جانبی داروها ویا حالات عصبی را کم میکنند. همچنین ممکن است افراد به دلیل ضعف معده ناشی از کمبود ویتامینهای B کمپلکس به معده درد عصبی دچار شوند که باید کمبود ویتامین را با مکملها جبران نمایند. چنانچه درشرایط معده درد عصبی هستید، میتوانید حجم غذای خود را بین وعدههای بیشتر تقسیم کنید تا فشار کمتری به معده شما وارد شود. انجام ورزش در کنار رژیم غذایی سالم، به بهبود سندروم معده درد عصبی و پیشگیری از آن کمک میکند.
سخن پایانی
تنشهای زندگی نه تنها بر ذهن ما اثر میگذارند، بلکه گاهی باعث دردهای جسمی نیز میشوند. اگر شما هم با معده درد عصبی مواجه هستید، ممکن است بدانید که استرس و اضطراب بر آن تأثیر میگذارند و داروهای پزشکی تأثیر قابل توجهی در بهبود آن ندارند.
معده درد عصبی به طور معمول با آزمایشات پزشکی و داروهای تجویز شده درمان نمیشود. در واقع، داروها ممکن است در کاهش علائم و دردهای بیمار موثر باشند، اما مشکل ریشهای حل نمیشود. شناخت عوامل اصلی این مشکل به شما کمک میکند تا بتوانید راهکارهای مناسبتری برای درمان آن پیدا کنید.