یکی از شایع ترین علل احساس سوزش و داغی کف پا به دلیل آسیب های عصبی است که اغلب مربوط به بیماری دیابت است . البته دلایل احتمالی دیگری نیز وجود دارد که با هم در این مقاله بررسی می کنیم . درد ناشی از سوزش پا می تواند همیشگی یا مقطعی باشد و شدت آن از خفیف تا شدید متغیر است . پاهای شما ممکن است داغ شده ، سوزن سوزن شوند ، یا در آنها احساس گزگز یا بی حسی داشته باشید . این احساسات اغلب در شب بدتر می شوند .درمان سوزش پا بستگی به علت اصلی ایجاد کننده آن دارد .
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد عوامل ایجاد احساس داغی کف پاها و اینکه چه زمانی لازم است برای تشخیص علت آن به پزشک مراجعه کنیم در ادامه این مقاله از دکتر مهناز شکروی آمده است.
علائم سوزش کف پا:
یکی از شایع ترین علائم پای سوزان پاراستزی است. پاراستزی یک اصطلاح پزشکی برای حس داغی, درد, گزگز در پا است. این حسها می تواند از خفیف تا شدید وجود داشته باشند. و ممکن است حاد یا مزمن باشند.
علاوه بر حس مور مور شدن (پاراستزی) می تواند شامل موارد زیر شود:
- قرمزی
- ورم
- افزایش تعریق
- افزایش حس حرارت
وجود هر یک از علائم میتواند نشان دهنده یک مشکل جدی باشد. بنابراین بهتر است توسط متخصص حتما بررسی شود.
علت داغ شدن کف پا چیست؟
1-کمبود ویتامینها و مواد مغذی
سیستم اعصاب بدن برای اینکه بتوانند عملکرد صحیحی داشته باشند به ویتامینها و مواد مغذی خاصی نیاز دارد. کمبود مواد مغذی به دلایلی مثل بارداری، افزایش سن، اختلالات اشتها، سوءمصرف الکل یا وضعیت نامناسب اقتصادی سبب بروز آسیبهای عصبی و داغ شدن کف پا میشود. این کمبود در موادی مانند فولات، ویتامین B6 و ویتامین B-12 میتواند منجر به بروز یک نوروپاتی شدید و داغ شدن کف پا شود.
2-نوروپاتی دیابتی
یكی از شایع ترین دلایل داغ شدن کف پا نوروپاتی دیابتی است. نوروپاتی دیابتی از عوارض ابتلا به دیابت و قند بالا است که موجب آسیب دیدن اعصاب خصوصا عصبهای پا میشود.
3-عفونت قارچی
نوعی عفونت قارچی وجود دارد که میتواند باعث داغ شدن کف پا شود. در صورت ابتلا به این نوع عفونت باید سریع برای درمان آن اقدام کنید، زیرا امکان سرایت آن به دیگر قسمتهای بدن و افراد دیگر وجود دارد.
4- بیماریهای مربوط به کلیه
زمانی که کلیههای بدن ما به هر علتی با آسیب مواجه شوند، نمیتوانند مواد زائد را به خوبی از بدن دفع نمایند. این موضوع باعث ایجاد نوروپاتی محیطی میشود و نشانههای آن را با سوزن سوزن شدن در قسمت زیر پا احساس خواهید کرد.
5- شیمی درمانی
برخی از افرادی که از روش شیمی درمانی، برای درمان برخی از بیماریهای خود استفاده میکنند، ممکن است با عوارضی مانند داغ شدن زیر پاها مواجه شوند.
6- کم کاری تیروئید
اگر بخواهیم به یکی دیگر از مهمترین دلیل داغ شدن زیر پا و سوزن سوزن شدن آن اشاره کنیم، مسلماً از کم کاری تیروئید نام خواهیم برد. در این نوع بیماری، غده تیروئید هورمونهای کافی را تولید نمیکند و این مشکل خود را با سوزش زیر پا نشان میدهد.
7- سومصرف الکل
یکی دیگر از دلایل شایع داغ شدن کف پا مصرف الکل است که بر توانایی بدن در جذب برخی مواد مغذی تأثیر گذاشته و به اصطلاح باعث نوروپاتی الکلی میشود.
8- بیماریهای زمینهای
برخی بیماریهای زمینهای مثل سندرم گلین باره، پلی نوروپاتی دمیلینهکننده التهابی مزمن، اریتروملالژیا، واسکولیت، سندرم تونل تارسال و سارکوئیدوز، هرکدام میتوانند باعث داغ شدن کف پا شوند.
9- عادتهای غلط
پوشیدن کفش نامناسب و ایستادن یا راه رفتن طولانی مدت به خصوص روی سطوح داغ میتواند باعث داغ شدن یا سوزش کف پاها شود.
10- بارداری
در این دوران، بدن تغییرات هورمونی قابل توجهی را تجربه می کند که منجر به تغییر دمای بدن و متورم و داغ شدن پاها می شود. این تغییرات عموماً موقتی هستند و بعد از زایمان با بازگشت تدریجی سطح هورمون ها به حالت عادی، برطرف می شوند.
11- یائسگی
احساس گرگرفتگی بین افرادی که در دوران یائسگی قرار دارند بسیار رایج است. این گرگرفتگی ها به دلیل تغییرات هورمونی در بدن آن ها اتفاق می افتد و طی چند سال رفع خواهد شد.
درمان داغی کف پا چگونه است ؟
درمان سوزش و داغی کف پا به علت اصلی آن بستگی دارد .
اغلب ، درمان می تواند ساده باشد . ممکن است به موارد زیر نیاز داشته باشید :
-نسخه ضد قارچ برای پای ورزشکاران
- کفش راحت تر
- یک درجه اصلاحی در کفش شما
- تجویز مکمل های ویتامین B
- تجویز داروهای تیروئیدی
- اگر دیابت داشته باشید ، ممکن است لازم باشد از رژیم غذایی مناسب استفاده کنید و یا داروهای خود را تغییر دهید.
- همچنین پزشک شما ممکن است داروهایی برای تسکین درد عصبی برایتان تجویز کند .
برای درمان دردهای شدید عصبی ، تحریک عصبی ممکن است کمک کنده باشد مانند :
- تحریک الکتریکی عصبی
- مغناطیس درمانی
- لیزر درمانی
- نور درمانی
- درمان های جایگزین ، مانند طب سوزنی
چگونه از داغ شدن کف پا جلوگیری کنیم؟
اگر شما هم به دنبال راه های پیشگیری از بروز داغی کف پا هستید لازمه که همیشه از کفش های طبی و مناسب پاهای تان استفاده کنید، سعی کنید همیشه از جوراب های نخی و جوراب های نخی گیاهی استفاده کنید و لباسهایی که با الیاف مصنوعی ساخته شده اند را نپوشید، حتماً مصرف دخانیات و الکل را کنار بگذارید و با یک پزشک مشورت کنید تا وضعیت بدنی شما را بررسی کند، سعی کنید به مدت زمان زیاد کارهای تان را ایستاده انجام ندهید و در هنگام انجام بیش از حد کارهای ایستاده و یا فشار آوردن بیش از حد، به خود استراحت دهید.
جمعبندی
داغ شدن کف پا مشکلی است که معمولاً در اثر آسیب به عصبهای پا اتفاق میافتد. این آسیب میتواند در اثر بیماریهای مثل دیابت یا سوءمصرف الکل و همچنین کمبود مواد مغذی مثل ویتامینها در بدن بروز یابد. برای درمان داغی کف پا معمولاً روشی برای برطرف کردن علت بروز آسیب در پیش گرفته میشود.