امروزه در حوزه زیبایی کاشت ناخن طرفداران بسیاری را به خود اختصاص داده که این کار جلوهای زیبا به دستان شما میدهد اما این زیبایی ممکن است گاهی فاجعه آور باشد و بروی ناخن کاشت شده قارچ ایجاد شود. در ادامه این مطلب از دکتر مهناز شکروی دلایل، علائم و درمان قارچ ناخن را بررسی کرده ایم.
قارچ ناخن چیست؟
قارچ یک بیماری عفونی است که به دلایل مختلف ممکن است رخ دهد. این عفونت میتواند بر روی هر قسمت ناخن شما از جمله صفحه ناخن و ریشه ناخن تاثیر بگذارد. عفونتهای قارچی بیشتر بر روی ناخن پا ایجاد میشوند.
عفونت قارچی بسیار مسری است و امکان ابتلا به آن در سالنهای ناخن و زیبایی به راحتی امکان پذیر است.
از کجا بفهمیم ناخن قارچ گرفته است؟
قارچ ناخن با نقاط سفید یا زرد زیر ناخن هاى دست و پا بروز پیدا میکند که به عنوان یک عفونت قارچى چنانچه پیشروى کند قادر به تغییر رنگ ناخن، افزایش ضخامت و تغییر بافت ناخن می شود. این قارچ ها بر روی یک یا تعدادی از ناخن ها قادر به ظاهر شدن هستند که عموما روند کار به این شکل است که ابتدا یک ناخن مبتلا شده و سپس به ناخن های کناری نیز سرایت خواهد کرد. این قارچ ها در برخی از اوقات پس از درمان کامل نیز می توانند مجددا ظاهر گردند. قارچ ناخن عموما به صورت خود به خود درمان نشده و نیاز به اقدامات اولیه خواهد داشت، اما لازم است بدانید که ناخن های پا بیشتر از دستان دچار چنین عفونتی خواهند شد چراکه در پاها شرایط بهتری برای رشد قارچ و انواع عفونت فراهم می باشد.
دلایل ایجاد قارچ ناخن کاشت
زمانی که کاشت ناخن انجام میدهیم، در اثر وجود حبابهای ریز هوا و همچنین ایجاد یک محیط تاریک و مرطوب محیط مناسبی برای رشد قارچ ایجاد میشود. اگر بدن ما به طور طبیعی میزبان اینگونه قارچها باشد به دلیل مساعد شدن شرایط، شروع به رشد و گسترش میکنند. اما ممکن است از طریق وسایل و مواد کاشت ناخن این عفونت به ما منتقل شود. به همین دلیل قبل از مراجعه به سالنهای زیبایی برای انجام اموری مانند کاشت ناخن، پدیکور و مانیکور حتما از بهداشت آنها و نحوه ضدعفونی کردن وسایل و مواد مورد استفاده اطمینان حاصل کنید زیرا که این عفونتها از فردی به فرد دیگر قابل انتقال هستند.
از جمله دلایل ایجاد قارچ در ناخن کاشت شده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چسباندن نادرست ناخن
- تغییر در ظاهر ناخن
- بهداشت ضعیف افرادی که در سالن کار میکنند
- آسیب به ناخنهای طبیعی
- استفاده از ناخنهای کاشت شده برای مدت طولانی
- اگر بیماری های خاصی همچون دیابت، مشکلات گردش خون و ضعف سیستم ایمنى داشته باشید احتمال ابتلا به قارچ ناخن بالا می رود و در صورت پیشروی بیماری باید به پزشک مراجعه کرد.
- با پاى برهنه راه رفتن در مکان هاى عمومى نمناک و رطوبت دار مثل استخرها، باشگاه ها و حمام هاى عمومى
- در کسانیکه تعریق زیاد و شدیدی دارند ریسک ابتلا به قارچ بیشتر خواهد بود.
علائم قارچ ناخن
عفونت ناخن بعد از کاشت ممکن است در ابتدا هیچ علامتی ایجاد نکند. اما زمانی که پیشرفت کرد، با بدتر شدن عفونت ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
- ناخن شکننده و ضعیف
- تغییر ضخامت و بافت ناخن
- از بین رفتن گوشههای ناخن
- بوی نا مطبوع (بوی پوسیدگی)
- احساس درد به خصوص در مواقع فشار دادن ناخن
- ایجاد تغییر رنگ در ناخن
- خارش
- ورم
برای اینکه تشخیص دهید ناخنهایتان دچار قارچ عفونتی شدهاند یا نه باید هر چند وقت یکبار کاشت ناخنهای خود را بردارید.
درمانهای رفع قارچ ناخن چیست؟
درمان های دارویی همچون استفاده از قرص و قطره در اولویت اول قرار دارند و در کنار آنها میتوان از روش های زیر بهره برد.
1- ناخن را خشک نگه دارید.
برای خلاص شدن از شر قارچ ناخن باید آن را خشک نگه دارید، زیرا این قارچ در محیط گرم و مرطوب رشد می کند.
لذا موقع سروکار داشتن طولانی مدت با آب مثل شستن لباس یا شستن ظرف، باید یک دستکش پلاستیکی و یا دستکش یک بار مصرف بپوشید تا ناخن شما خیس نشود.
البته باید توجه داشته باشید که هوا در دست های شما جریان داشته باشد تا عرق نکنند.
2- لاک ناخن خود را پاک کنید.
برای درمان قارچ ناخن بایستی ناخن در معرض روشنایی و نور قرار بگیرد، زیرا این قارچ در محیط تاریک رشد می کند. لذا به محض مشاهده علائم قارچ ناخن، فورا لاک ناخن خود را پاک کنید.
3- از کرم یا پماد ضد قارچ ناخن استفاده کنید.
کرمها یا پمادهای موضعی ضدقارچ معمولا طی شش هفته عفونت ناخن را درمان می کنند. این پمادها برای عفونتهای طولانی مدت همراه با درد مفیدند. از این پمادها طبق دستورالعمل آنها استفاده کنید.
4- با مراجعه به پزشک از یک داروی خوردنی استفاده کنید.
اگر عفونت قارچی ناخن با پماد ضدقارچ برطرف نشد، به پزشک متخصص پوست یا پزشک عمومی مراجعه کنید تا داروی خوراکی لازم را برای شما تجویز کند. Terbinafine (Lamisil) و itraconazole (Sporanox) داروهای خوبی برای درمان عفونت قارچی هستند. برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی مضر، وضعیت سلامتی و تمام بیماریهای خود را به پزشک بگویید.
5- استفاده از سرکه
این کار یکی از ساده ترین راه های درمان ناخن قارچی در خانه است. برای این کار میتوانید از سرکه سفید یا سرکه سیب استفاده کنید. هر دوی این موارد به دلیل داشتن خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی بسیار مؤثر هستند.
فقط کافی است یک کاسه شیشه ای کوچک بردارید و مقداری سرکه داخل آن بگذارید. حالا انگشت خود را به مدت نیم ساعت در آن فرو کنید. شما باید این کار را هر روز یک یا دو بار انجام دهید تا زمانی که به طور کامل درمان شوید.
6- لیزر درمانی
لیزر درمانی گزینه دیگری برای درمان قارچ ناخن کاشت است. در لیزر درمانی، سویههای قارچی توسط پرتوهای لیزر از بین میروند. این روش روز به روز محبوبتر میشود. اما، اثر طولانی مدت این درمان به خوبی بررسی نشده است.
7- جراحی
اگر ناخن شما به درمان خوراکی یا موضعی پاسخ نمیدهد، میتوانید از برداشتن ناخن به وسیله جراحی استفاده کنید. در مورد عفونتهای شدید، پزشک ممکن است بخواهد ناخن را جدا کند تا آنها بتوانند دارو را مستقیماً بر روی عفونت موجود در زیر ناخن قرار دهند. پس از درمان ناخن، ناخن شما در نهایت باید دوباره سالم بماند
هشدار
اگر عفونت قارچی ناخن بیش از دو هفته ادامه داشت و یا به سرعت بدتر شد، فورا به پزشک متخصص پوست یا پزشک عمومی مراجعه کنید.
حرف آخر
عفونت قارچی یکی از شایع ترین عوارض کاشت ناخن است. آنها معمولاً به دلیل رطوبت حبس شده در زیر ناخن شما ایجاد می شوند که منجر به رشد بیش از حد قارچ می شود.
بیشتر عفونتهای قارچی جدی نیستند و میتوانند در خانه درمان شوند. عفونتهای جدیتر معمولاً با داروهای ضد قارچی از بین میروند.
اگر دچار عفونت قارچی ناخن شدید و برای درمان نیاز به مشاوره دارید می توانید از دکتر مهناز شکروی بپرسید .